#seglaskuta

Skutträffen inträffar varje år första helgen i oktober (alltså förra helgen 4-6 okt) både på väst och östkust.

På östkusten, i Stockholm, kallas träffen “Saltkråkan race” för att tävlingsbanan går förbi grundet Saltkråkan på Jungfrufjärden – www.saltkrakanrace.se

Video från Ariadne, Saltkråkan Race

På västkusten kallas den rätt o slätt “Skutträffen” och arrangeras av Föreningen Västkustskutorna – www.vastkustskutorna.se

Video från Drone effect

I Stockholm har det varit min hemskuta Ellen som har varit värd för Saltkråkan Race sedan hösten 2000. Som styrman på Ellen har jag deltagit i tävlingsledningen i några år nu men började bjuda in personer från andra skutor för att sprida ansvaret bland oss. I år gjorde jag mig ersättningsbar genom att lämna över rodret till min yngre styrmanskollega Ella Espling och tillsammans med Patrik Almqvist (K&M) och Sepi Andersson (Sunbeam) så styrde de årets race medan jag smet iväg till västkusten!

Vi har flera år diskuterat och försökt att få med de äldre rävarna på att byta helg på antingen väst eller östkusten så att fler har möjlighet att delta på en ny skuta på andra sidan landet. Detta är ju helgen då vi alla möts och det är det bästa tillfället vi har för att utbyta idéer och kontakter.

Under västkustens skepparmöte (jag seglade styrman på Astrid Finne) så kom jag med förslaget att – även om vi inte lyckas skifta helg – vi skulle skapa ett stipendie gemensamt som skulle kunna tilldelas ungdomar som vill segla på “andra sidan”, det skulle räcka med 1000kr per ungdom för att ha råd med tågresan, och på detta sätt överbrygga kunskapsgapet och skapa mer samarbeten mellan våra verksamheter.

Det återstår att se hur detta samarbete kan administreras och utnyttjas. Det var något liknande som USSO (Erik, Matilda och Anna x 2) och jag en gång drömde om när vi skapade hashtagen #seglaskuta för att lyfta fram den stora flottan vi har i Sverige, och bredden på vår ungdomsverksamhet.

Nedan följer mina bilder från Skutträffen 4-6 oktobet 2019 på Öckerö.

På lördagkvällen åt alla deltagare (ca 200pers) middag i Nimbus lokaler och priserna delades ut:

Släploggen – Först över mållinjen: Mohawk 2 (norsk)
Sanna vinnaren: Bris av Femöre
Träplaketten (först av tungviktarna, tremastade skonare): Ingo
Vikingen (Gott sjömanskap): Westkust
Luftkompassen: Viking
Carl Wilhelmsson-tavlan: Atene
Göstas Öx: Tradition sailing, Matilda och Westvind

Här en lista på vad priserna representerar:

http://vastkustskutorna.se/skuttr%C3%A4ffen/priser.html

Google photoalbum SKUTTRÄFFEN

 

 

 

One thought on “#seglaskuta

  1. Jättetrevlig sammanfattning av höstseglingen och era framtifstankar. Lycka till att få fart på övrigt skutfolk! 🙄🤔🙃👍

    Den mån 14 okt. 2019 15:31kikibeije skrev:

    > Kiki Beije posted: “Skutträffen inträffar varje år första helgen i oktober > (alltså förra helgen 4-6 okt) både på väst och östkust. På östkusten, i > Stockholm, kallas träffen “Saltkråkan race” för att tävlingsbanan går förbi > grundet Saltkråkan på Jungfrufjärden – http://www.saltkrak” >

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s